Изградили сме навик да познаваме как се чувства даден човек по погледа върху лицето му. По физическите му характеристики лекарят също прави част от преценката си за здравословното състояние на пациента отсреща. За белези на заболявания можем да „гадаем“ и по вида на кожата, ноктите... По-рядко срещана практика е да наблюдаваме в тази насока ходилата си. Но те могат да ни кажат много!

Ето част от сигналите на организма за заболяване, които можем да разчетем от краката си...


1. Ако липсват косъмчета на пръстите на краката, то това е признак на лоша циркулация. Няма да е зле да проверите при специалист състоянието на кръвоносната система.


2. Незаздравяващата раничка на стъпалото, както и всяка друга упорита на тялото ви, може да е признак за повишена кръвна захар. Когато кръвната захар е висока продължително време, тя води до увреждане на нервите. Получават се специфични язви по краката, състояние, което в последствие води до сериозно усложнение. Бъдете внимателни и непременно потърсете лекар, ако дори незначителната драскотина не зараства твърде дълго време.

 


3. Жените не са просто със студени крака. Всъщност, това е признак за хипофункция на щитовидната жлеза. Друга причина може да бъде лошата циркулация. Проблемите на щитовидната жлеза са често срещани, особено при жените след 50-годишна възраст. Така че профилактичното изследване на TSH не е излишно, по принцип.


4. Ако един или повече от пръстите на краката придобиват жълтеникав цвят, ноктите се удебеляват и отделят от кожата, то най-вероятно имате гъбична инфекция. По-склонни от останалите към гъбични инфекцииса хората с диабет, ревматоиден артрит, слаб имунитет. Неприятното е, че след като се забележат очевидните белези на гъбична инфекция, тя е достатъчно напреднала и упорита и единственият напълно ефикасен начин да се излекува е чрез перорален прием на антимикотичен медикамент.


5. Ако палецът на крака се подуе изведнъж и има червен цвят, е много вероятно да се е развила подагра.  Отичането му е признак за наличие на пикочна киселина. Тя се образува в тези части на тялото, които са с най-ниска температура, каквито са и палците. Налага се да се предприемат диета и лечение, назначени от специалист, за да се избегнат подобни подувания при извивката на стъпалата, Ахилесовите сухожилия, глезените, колената и лактите.

NEWS_MORE_BOX

 

 

6. Постоянните изтръпвания на краката или загубата на чувствителност са признак на периферна невропатия. Причините, водещи до увредата на периферната нервна система, са най-често диабет или алкохолна зависимост.

 

7. Вдлъбнатинките на ноктите са признак за псориазис.

 

8. Теглещата болка в петата  може да се дължи на плантарен фасциит  –  това е възпаление на фасциите и подкожните тъкани на ходилото. Среща се при дюстанбанлии, физическо натоварване, синдром на Райтер  и др.