Здраве и красота

Какво показват ръцете за вашето здраве?

Подутите пръсти подсказват за забавен метаболизъм

11.08.2014г. / 15 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Колко често обръщате внимание на състоянието на ръцете си? Това как изглеждат и как ги усещате може да бъде показател не само за нездравословно хранене, но и да подсказва за сериозен здравословен проблем.

 Вижте на какво е добре да обърнете внимание и кога да потърсите лекарски съвет и помощ. 

Проблеми с циркулация 

Обърнете внимание на това  как изглеждат и как усещате връхчетата на пръстите на ръцете си. Ако често са посинели, студени или по-бледи на цвят това може да се дължи на проблеми с кръвообръщението.

Проблемът се нарича синдром на Рейнод. Синдромът на Рейнод се характеризира със затруднена циркулация на кръвта до определени част на тялото, като това най-често са пръстите.

Изложени на риск от появата на този синдром са хората подложени на постоянен стрес, тези чиито роднини по права линия страдат от този синдром, при излагане на ниски температури, ако страдате от артрит и други. 

Неправилна функция на щитовидната жлеза

Друг често срещан проблем е подуването на пръстите на ръцете. Една от най-честите причини за това неразположение е прекалената консумация на сол и храни богато на натрий, дехидратация,  преди месечен цикъл, артрит.

От друга страна честото подуване на пръстите подсказва за проблеми с щитовидната жлеза и нарушение на метаболитните процеси. 

Артрит

Един от първите признаци за наличието на артрит е подуването и зачервяването на кожата около ставите, болката. Добре е обърнете внимание и на това дали при по-ниски температури или влажно време изпитвате болка, дали пръстите ви не са леко деформирани. 

Анемия

Може да имате анемия, но да не забелязвате признаците, които подсказват за този проблем. Един от най-лесните начини да проверите дали ви липсва желязо в организма е като сложите едната си ръка на равна повърхност. С другата започнете леко да натискате всеки един нокът.

Ако всичко е наред, той ще засили своя наситен розов цвят, а след това ще се върне отново в нормалния си вид. Ако кожата под нокътя остане за по-дълго време бяла, вероятно имате недостиг на желязо в организма.

Свързани статии

Добре веднъж или два пъти годишно да правите кръвни изследвания. През останалото време се опитайте да обогатите менюто си с храни богати на този важен елемент, като червено месо, спанак, цвекло, сушени кайсии и други. 

Сърдечни и белодробни проблеми или алергия

Връхчетата на пръстите на ръцете могат да бъдат добър барометър за  наличието на евентуален здравословен проблем. Ако те са значително по-подути това може да се дължи на ниското ниво на кислород в кръвта, което от друга страна да подсказва за проблеми със сърцето или белите дробове.

Алергичните реакции също могат да ги подуят и дори да ви накарат да усещате сърбеж, особено при допир на предмети с изработени  от алергенни съставки.

Коментирай